Een daklekkage: alles wat je moet weten
Een lekkage aan het dak: het lijkt vaak een klein probleem, maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Een daklekkage kan ervoor zorgen dat de constructie van het dak in kwaliteit verminderd, je hebt kans op houtrot en daarnaast kan de vocht in huis zorgen voor schimmel en vochtplekken in huis. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen mocht je last hebben van een lekkage aan het dak.
Voorkom waterschade
Een daklekkage brengt vervolgschade met zich mee. Zoals eerder vermeld heeft een daklekkage ernstige gevolgen voor zowel het dak als het huis zelf. Het lijkt eerst onschuldig, maar kan uitgroeien tot een groot probleem dat zo snel mogelijk behandeld moet worden.
Een daklekkage kan houtrot veroorzaken, wat de kwaliteit van het dak flink aantast. Daarbij moet er ook steeds meer worden gerepareerd aan de dakbedekking, dakgoten of het daklood. Wanneer het water zijn weg in huis weet te vinden ben je opgescheept met vochtplekken: doorslaand vocht en in erge gevallen zelfs schimmel. Dit vermijd je het liefst, hoe sneller je een daklekkage kan verhelpen hoe minder vervolgschade je zult ondervinden.
De daklekkage opsporen
We nemen eerst een stapje terug in het proces van een daklekkage behandelen: hoe kan je eigenlijk een daklekkage vinden? In de meeste gevallen schakel je een dakdekker in: die gaat het dak grondig inspecteren en probeert alle gebreken aan het dak te vinden. Een dakdekker maakt gebruikt van verschillende lekdetectie methodes en heeft natuurlijk de juiste kennis én ervaring om het dak grondig te inspecteren.
Neem je zelf toch liever de eerste stap? Dat kan! Met de onderstaande drie methodes kan je zelf kijken waar de lekkage vandaan komt:
- De dakbedekking controleren: de eerste stap is om de dakbedekking goed te inspecteren. Bekijk de naden en overlappingen, zie je daar regenwater? Of is er een opening te zien? Dan ligt het probleem bij de dakbedekking.
- De dakgoten controleren: de tweede stap is het controleren van de dakgoten. Veel dakgoten zitten vol met vuil zoals takken of mos. Dit water moet dan ergens heen wat kan leiden tot lekkages.
- Daklood inspecteren: bij een plat dak kan je de derde stap ook nog nalopen. Kijk waar het daklood is aangesloten: zijn er openingen zichtbaar? Dan heb je waarschijnlijk de oorzaak van de lekkage gevonden.
Bij al deze methodes is het wel belangrijk dat je grondig inspecteert. Dit betekent dus dat je het dak op moet. Zelfs dan is het lastig om de oorzaken goed de identificeren. We raden daarom altijd aan om een dakdekker in te schakelen: een inspectie hoeft niet duur te zijn en kan je een hoop problemen doen vermijden. Op Dejongbv.nl vind je snel en eenvoudig een geschikte dakdekker.
Het dak laten repareren
De logische vervolg stap in het proces het dak laten repareren. Hierbij schakel je een dakdekker in, deze gaat via verschillende methodes de daklekkage repareren. Er zit een verschil in hoe een plat en een schuin dak wordt gerepareerd.
Bij een plat dak ligt de oorzaak vaak in het weer. Vorst en regenwater takelen het dak langzaam af en hebben een groot effect op de kwaliteit van het dakleer op het dak. Ook vriezen en dooien kan zorgen voor scheuren, dit kan weer leiden tot een daklekkage. Wanneer regen op een plat dak blijft liggen kan het zich langzaam gaan beweging tot de naden van het dakleer, dit kan ook weer in huis komen. Een reparatie aan een plat dak is in de meeste gevallen goed zelf mogelijk: met een reparatiepasta en reparatiestrook kan je kleinere lekkages makkelijk verhelpen. Bij grotere daklekkages zal er toch een dakdekker moeten worden ingehuurd.
Bij een schuin dak ligt de kwestie wat moeilijker. Er zijn veel verschillende oorzaken, daarnaast is dit ook een stuk lastiger op te lossen. Bij een schuin dak moet er eigenlijk altijd een dakdekker worden ingeschakeld: alleen op die manier kan je ervoor zorgen dat de lekkage niet terugkeert.
Stappenplan lekkage op het dak
Last van een daklekkage? Dan kan je met de volgende stappen een goede start maken richting het herstel van het dak. Alhoewel je bij platte daken zelf een reparatie kan uitvoeren, komt er in de meeste gevallen toch een dakdekker bij kijken. Dit betekent echter niet dat jij moet opdraaien voor de kosten: veel vormen van daklekkage worden vergoed door de verzekering, ben je onderdeel van een VVE? Dan kan je de kosten verhalen op de VVE. Dit kan je lezen op wooninfo.nl.
Met de onderstaande stappen zorg je ervoor dat elke daklekkage goed gerepareerd wordt:
- De eerste stap is de lekkage melden aan de verzekering. Heb je een opstal- of inboedelverzekering? Dan zit je goed. Breng de verzekeraar op de hoogte van de lekkage. In de meeste gevallen wordt de schade gedekt, maar het is verstandig je goed in te laten lezen. Tip: maak foto’s van de lekkage en de beschadiging. Daarmee kan de verzekeraar goed inschatten hoeveel vergoeding je nodig hebt om het goed op te lossen.
- De tweede stap is zelf alvast het dak op te gaan. Kijk waar de lekkage is ontstaan. Zitten alle dakpannen nog goed of zijn ze kapot en scheef? Soms missen er zelfs dakpannen. Bekijk de dakbedekking: zit er water tussen de naden en de overlappingen? Bij daklood kan je kijken of er openingen zichtbaar zijn. Hiermee maak je het werk van de dakdekker een stuk makkelijker en kan je een uitgebreide offerteaanvraag doen.
- De laatste stap is een dakdekker zoeken. Deze repareert de lekkage en zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van waterschade door lekkage.