CV-Ketel, Uitgelicht, Verwarmingstechniek

Cv-ketel kopen of huren?

Niemand zit graag in de kou, dus wanneer je cv-ketel stuk is of toe is aan vervanging heb je het liefste zo snel mogelijk een nieuwe. Een nieuwe cv-ketel kan alleen wel prijzig zijn waardoor veel mensen er voor kunnen kiezen om een nieuwe cv-ketel te gaan huren. Is een nieuwe cv-ketel huren beter als één kopen? In dit artikel wegen we de voor- en nadelen van elkaar af.

Het huren van een cv-ketel

Wanneer je niet meteen een groot bedrag kan missen is het huren van een cv-ketel misschien een aantrekkelijk optie. In de toekomst kan de cv-ketel vervangen worden door een meer duurzamere vorm van verwarmen met bijvoorbeeld een waterpomp. Wanneer je cv-ketel plotseling stuk gaat en je nog geen keuze hebt gemaakt of je een nieuwe cv-ketel wil of voor een warmtepomp gaat is huren een goede keuze. Maar hoe zit het met de kosten van het huren van een cv-ketel?

Waarom een cv-ketel huren een goed idee is

Het huren van een cv-ketel kan al vanaf €23,95 per maand inclusief onderhoud en eventuele reparaties. De voordelen hiervan zijn dus dat je niet ineens een grote uitgave hebt en duidelijk weet wat je per maand kwijt bent. Je staat dus nooit voor onvoorziene hoge kosten.

Nadelen van huren van een cv-ketel

Bij het huren van een cv-ketel zit je vast aan een bedrijf dat het onderhoud voor je moet doen. Ben je hierover ontevreden, dan kom je er niet makkelijk van af. Bij het huren heb je vaak maar een beperkte keuze uit het aanbod van cv-ketels. Een snel rekensommetje laat zien dat het huren van een cv-ketel uiteindelijk een duurder kostenplaatje heeft dan het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel.

Wist je dat bij het verkopen van je huis je het contract van de cv-ketel moet overdoen aan de nieuwe eigenaar of de cv-ketel moet afkopen? Dit kan achteraf een zeer vervelende nasmaak hebben.

Cv-ketel zelf aanschaffen

Een nieuwe cv-ketel koop je vanaf €900,-. Het plaatsen van een nieuwe cv-ketel kost zo’n €500,-. Bij de meeste moderne cv-ketels is een onderhoudsbeurt eens in de 2 jaar voldoende, maar dit brengt het kostenplaatje voor onderhoud met een levensduur van 15 jaar op €1500,-. Toch zijn de uiteindelijke kosten van het kopen van een cv-ketel dus voordeliger.

Voordelen van het kopen van een cv-ketel

Naast het kostenplaatje zitten er meerdere voordelen aan het kopen van een cv-ketel. Naast dat je direct zelf eigenaar bent van de cv-ketel heb je vrije keuze wat voor merk en type je wilt aanschaffen. Bij het huren van een cv-ketel wil dit aanbod meestal erg klein zijn. Daarnaast is het helemaal aan jezelf bij welk bedrijf je het onderhoud laat uitvoeren.

Nadelen van het kopen van een cv-ketel

Een nieuwe cv-ketel aanschaffen zorgt vaak voor een onverwachts grote uitgave. Daarnaast ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparatieservice. Onderhoud is ontzettend belangrijk voor een cv-ketel, want wordt dit niet gedaan dan zal de cv-ketel aanzienlijk minder goed werken en minder lang meegaan.

Of je er nu voor kiest om een nieuwe cv-ketel te gaan huren of kopen, het gehele kostenplaatje blijft in beide gevallen hoog, een keuze om goed over na te denken dus. Weeg voor jezelf de voor- en nadelen goed van elkaar af! Wanneer je ervoor kiest om zelf een cv-ketel aan te schaffen overweeg dan eens om een nieuwe cv-ketel te laten installeren via Eteb.nl. Heb je met spoed een nieuwe cv-ketel nodig? Wist je dat je misschien de rente van een lening voor een cv-ketel mag aftrekken?

Rente aftrekken bij lening

Als je geld leent via huurkoop of financial lease mag je van de overheid de rentekosten voor een nieuwe cv-ketel aftrekken. Doordat je met een cv-ketel geld besteed aan de verbetering van je woning kan dit als een subsidie van de overheid worden gezien. Hierbij geldt wel dat alleen de rente over de lening mag worden afgetrokken, de kosten voor het onderhoud van de cv-ketel mag je niet aftrekken. Kijk voor meer informatie even op de site van de belastingdienst.