Uitgelicht, Verwarmingstechniek

Voor- en nadelen van een warmtepomp

Heeft u de aanschaf van een warmtepomp al eens overwogen? Een warmtepomp is een zuinige en duurzame opvolger van de cv-ketel. De functie van een warmtepomp is om uw woning te verwarmen, koelen en om warm water te produceren. Wist u dat een warmtepomp 80% van zijn energie uit de omgeving haalt? Hierdoor helpt u naast het milieu uw portemonnee ook een handje. In dit artikel wegen wij de voor- en nadelen van een warmtepomp af zodat u zelf een weloverwogen keuze kan maken.

Voordelen warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Een warmtepomp gebruikt nog steeds stroom, maar aanzienlijk minder dan andere systemen. Daarnaast stoot een warmtepomp op het gebied van CO2 een stuk minder uit dan andere ketels. Vergeleken met een stookolieketel stoot een warmtepomp tot 50% minder C02 uit.

Na de aanschaf van een warmtepomp kunt u rekening houden met lage onderhoudskosten doordat een warmtepomp bijzonder weinig onderhoud vergt. Zeker bovenop de lange levensduur van ongeveer 20 jaar is dit een belangrijk gegeven dat aantoont dat een warmtepomp na aankoop niet meer veel (onverwachtse) uitgaven nodig heeft.

De aanschaf van een warmtepomp kan daarnaast leiden tot waardevermeerdering van uw huis aangezien het energielabel van uw woning positief kan veranderen. Dit komt doordat een warmtepomp aanzienlijk minder energie verbruikt. Daarnaast heeft u voor een warmtepomp geen schoorsteen of gasaansluiting nodig wat een warmtepomp uitermate geschikt maakt voor bijna elke woning.
Is uw interesse gewekt over de aanschaf van een warmtepomp?

Lees hier meer over de voordelen van een warmtepomp.

Een paar nadelen van een warmtepomp

De aanschaf van een waterpomp is niet bepaald interessant voor mensen met een slecht geïsoleerd huis of als er geen vloerverwarming aanwezig is. In het verleden is gebleken dat sommige mensen hun huis in dit geval niet warm krijgen met een warmtepomp. Daarnaast werken warmtepompen op lagere temperaturen in vergelijking met andere systemen. Dit zorgt ervoor dat aanwezige radiatoren of het oppervlak van de vloerverwarming groter moet zijn zodat de lagere temperaturen van de warmtepomp kunnen worden opgevangen. Gewone radiatoren zijn dan ook niet goed voor een warmtepomp, lage temperatuurradiatoren zijn eerder gewenst.

Ook is er soms een vergunning nodig voor het plaatsen van een warmtepomp afhankelijk van de woonplaats, dit is meestal het geval bij een open installatie.

Wist u dat u bij de aanschaf van een waterpomp een premie kan ontvangen van de overheid? Kijk op deze pagina van de overheid of u hiervoor in aanmerking komt.

Warmtepompen zijn beschikbaar in verschillende types en zijn qua aanschaf afhankelijk van de oppervlakte van de woning die verwarmd moet worden. Een gemiddeld genomen prijs gaat van €7.750,- tot €17.370,-. Een premie van de overheid is mogelijk vanaf €300,- voor de goedkoopste tot €4.000,- voor de duurste, naast 40% van het factuurbedrag.

Om de overweging te maken of een warmtepomp überhaupt zinvol is voor uw huis is het belangrijk om na te gaan hoe goed u huis geïsoleerd is en er vloerverwarming aanwezig is. Voor het milieu is het in ieder geval een goede oplossing en alhoewel een warmtepomp qua aanschaf een dure uitgave is kan het door middel van een premie van de overheid een stuk voordeliger uitvallen.