CV-Ketel

Een nieuwe cv-ketel: wat kost dat?

Met de koude wintermaanden voor de deur zit je er in huis graag warm bij. Niets is vervelender wanneer je cv-ketel dan kapot gaat. Door vroeg genoeg onderzoek te doen naar een nieuwe cv-ketel zorg je ervoor dat je alle mogelijkheden hebt overwogen. Zo maak je geen overhaaste beslissingen bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Door dit artikel informeren wij je over de opties en de kosten van de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

Kun je in 2021 nog een nieuwe cv-ketel aanschaffen?

Alhoewel Nederland in 2050 volledig van het aardgas af moet, is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel voor de meeste huishoudens in Nederland nog altijd de beste investering. Dit heeft met 2 factoren te maken:

  • Kijk naar de plannen van de gemeente waar in je woont welke wijken van het gas afgaan. Gemeentes moeten namelijk van de overheid een plan hiervoor hebben opgesteld.
  • Hoe goed je woning is geïsoleerd. Woon je in een slecht geïsoleerde woning dan is de aanschaf van een cv-ketel de beste optie. Een warmtepomp functioneert namelijk alleen goed in een goed geïsoleerde woning met dubbelglas.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor een nieuwe cv-ketel in jouw huis? Kijk op cvketel-nu.nl voor een installateur in je omgeving.

Welke soort cv-ketel aanschaffen?

Cv-ketels zijn beschikbaar in verschillende soorten. Eerst moet je bepalen of je voor een solo cv-ketel of een combiketel gaat. Een solo cv-ketel verwarmt alleen de radiatoren, terwijl een combiketel ook zorgt voor warm water in de keuken en badkamer. Een solo cv-ketel moet dan ook altijd gecombineerd worden met een boiler of geiser.

De ketels die werken op gas zijn beschikbaar als de HR ketel, UHR ketel en de HR-e ketel. Daarnaast bestaat er nog de elektrische ketel.

HR ketel
Een HR ketel staat voor hoogrendementsketel. De HR ketel is altijd nog de meeste gekozen ketel in Nederland. Een HR ketel gebruikt minstens 95% van het gas om je huis te verwarmen. De nieuwste HR ketels redden het zelfs om 107% aan energie om te zetten in warmte. Dit kan doordat de ketel de condens ook gebruikt dat vrijkomt tijdens de verbranding.

UHR ketel
Een UHR ketel staat voor ultra hoog rendement. Deze ketel werkt in combinatie met een warmtepomp. De UHR ketel neemt het werk over van de warmtepomp wanneer deze niet meer voldoende warmte kan leveren.

HR-e ketel

Een HR-e ketel staat voor hoog rendement en elektriciteit. Deze ketel wekt dus ook nog eens stroom op. Dit is mogelijk doordat deze ketel de hete gassen die vrijkomen bij de verbranding gebruikt om stroom op te wekken. Deze ketel verbruikt wel meer aardgas om de stirlingmotor in de ketel te laten werken. Daartegenover staat wel een besparing op de elektriciteitsrekening omdat deze ketel zelf stroom opwekt.

Elektrische cv-ketel
Een elektrische ketel is het alternatief voor verwarming op gas. Echter blijkt uit de praktijk dat deze ketel bijna nooit wordt gekozen. Dit komt doordat een woning hiervoor eerst moet worden voorzien van complete isolatie, er een (zonne)boiler nodig is en de verbruikskosten hoger liggen. Er is dan ook een betere optie voor dit elektrische alternatief, namelijk een warmtepomp. Hierom nemen wij deze ketel niet verder mee in dit artikel.

Wat zijn de kosten van het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel?

De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is een beste investering. Een solo HR ketel kost gemiddeld €1.400,- tot €2.500,-. Een combi variant begint gemiddeld bij €1.800,- en gaat door tot €3.000,-. De UHR ketel kost gemiddeld €1.800,- tot €3.000,-. Een HR-e ketel is de duurste investering: deze gemiddelde prijs ligt tussen de €8.000,- tot €12.000,-.

Type ketel Gemiddelde prijs*
HR ketel – solo €1.400,- tot €2.500,-
HR ketel – combi €1.800,- tot €3.000,-
UHR ketel €1.800,- tot €3.000,-
HR-e ketel €8.000,- tot €12.000,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. Informeer bij een installateur voor een exacte prijs!

Subsidie voor een cv-ketel mogelijk?

In Nederland is er geen subsidie mogelijk voor een cv-ketel. Toch blijf een cv-ketel een interessante aankoop doordat je met een zuiniger en efficiëntere cv-ketel soms honderden euro’s per jaar kan besparen. Wel kun je een nieuwe ketel laten financieren met de energiebespaarlening wanneer deze een oude traditionele of vr-ketel vervangt.

Voor de meeste huishoudens is de aanschaf van een cv-ketel altijd nog de beste optie om het huis te verwarmen. Dit komt doordat de meeste huizen nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn of voorzien van dubbelglas. Door de nieuwste technieken weten deze cv-ketels ook nog eens een hoog rendement te halen.