Warmtepompen

WARMTEPOMPEN IN DE BESTAANDE BOUW

Hoekstra Installaties levert nieuwste ontwikkeling op gebied van energiebesparing.

Warmtepompen in bestaande bouw.Warmtepompen hebben het hoogste rendement als zij warmte leveren van een lage temperatuur en zijn daardoor vooral geschikt voor vloer- en wandverwarming (LTV; Laag Temperatuur Verwarming). Er zijn verschillende typen warmtepompen en ook de warmtebron kan variëren. De tot nu toe meest toegepaste warmtepomp in de Nederlandse woningbouw is gebaseerd op elektrische compressie met de bodem als bron en staat momenteel in de nieuwbouw terecht te boek als de standaard oplossing voor verduurzaming van verwarmingsinstallaties. Warmtepompen leken tot voor kort ongeschikt voor grootschalige toepassing in de bestaande woningbouw.

Doorgaans dichtte men de warmtepomp enkel in combinatie met goede isolatie maatregelen en lucht- en tochtdicht afwerken van een woning goede resultaten toe. Echter in de praktijk blijkt dat de warmtepomp met als bron buitenlucht of ventilatielucht, ook zonder deze maatregelen prima kan functioneren. Voorwaarde voor het laatste is wel dat de warmtepomp in de bestaande bouw wordt gecombineerd tot een bi-valente opstelling met een tweede verwarmingapparaat (Minimaal een HR107 CV toestel), dat vooral de piekvraag en meestal de warmwatervoorziening invult.

Dergelijke ‘hybride’ systemen bieden grote mogelijkheden tot energiebesparing in de bestaande bouw. Door de combinatie van een lucht/water warmtepomp met een CV toestel, is er niet direct de noodzaak om een laag temperatuursysteem aan te brengen. Dit heeft wel de voorkeur, aangezien daarmee de prestaties van de warmtepomp aanzienlijk verbeteren en de energiebesparing nog verder vergroten.

Hoekstra Installaties biedt hiervoor een passende oplossing met de ELGA; een nieuwe ontwikkeling voor energiebesparing bij bestaande woningen. De Elga is een slimme modulerende hybride warmtepomp die samenwerkt met een (bestaande) HR-ketel. De Elga is geschikt voor verwarming én koeling van de woning. De Elga zorgt met haar aantrekkelijke terugverdientijd voor een opmars van de energiezuinige bestaande woning!

Enkele kenmerken:

  • Voor bestaande bouw
  • Werkt samen met alle HR-ketels
  • Modulerend met O.T. protocol
  • Capaciteit tot 5 kW
  • Verwarmen en koelen
  • Besparing tot 30 %
  • Minimale bouwkundige toepassing
  • Geen grondgekoppelde bron nodig
  • Warmtepomp en CV-ketel door een regeling aangestuurd

Toepassing

De Elga (ELektrische warmtepomp voor de Gasketel) is een lucht-waterwarmtepomp met een binnen- en buitenunit.De kleine binnenunit kan geplaatst worden naast vrijwel elke opentherm HR-ketel. De Techneco Elga wordt standaard met een opentherm thermostaat geleverd. De buitenunit dient bij voorkeur binnen 10 meter van de binnenunit geplaatst te worden. De buitenunit kan op een dak of tegen de gevel, mits niet zichtbaar vanaf de straatzijde, geplaatst te worden. Bouwkundige aanpassingen en een grondgekoppelde bron zijn niet nodig! Enorme besparingen: De Elga laat een besparing van 20 tot 25% op de verwarmingskosten zien.

Voor een gemiddelde bestaande woning betekent dit een besparing van circa € 250,- per jaar. Door het plaatsen van FAN-convectoren met een condensafvoer kan ook de koelcapaciteit van de Elga optimaal worden benut. De Elga gebruikt gratis warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare warmte in de woning. De buitenunit onttrekt de warmte uit de lucht. De warmtepomp voegt deze energie toe aan het water van het centraal verwarmingssysteem. Het water kan tot maximaal 55°C worden verwarmd. Een gemiddelde Nederlandse woning heeft circa 10 kW aan warmte nodig. De Elga genereert met 5 kW in een Nederlandse situatie circa 70% van de warmtebehoefte. Omdat de warmtepomp maar een beperkte hoeveelheid energie gebruikt, wordt in dit proces tot circa 50% aan energie bespaard.

De Elga heeft daarom een gunstige invloed op het energielabel van de woning. koelfunctie Het klimaat in Nederland verandert. De behoefte om in de zomer te kunnen koelen neemt daardoor toe. Met een minimum aan energie is de Elga in staat om de temperatuur in de woning een aantal graden omlaag te brengen. Met koeling in bestaande bouw kan snel condensvorming optreden; de regeling van de Elga voorkomt deze condensvorming. Door het plaatsen van FAN-convectoren met een condensafvoer kan de koelcapaciteit van de Elga optimaal worden benut.

Ook in combinatie met vloerverwarming gaat uw comfort er zeker flink op vooruit. de kracht van de combinatie Door de combinatie van warmtepomp en gasketel wordt onder alle omstandigheden het hoogste rendement geboekt. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, genereert de HR-ketel extra capaciteit. Bij lage buitentemperaturen is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de gasketel. De warmtepomp schakelt dan uit en de HR-ketel neemt de verwarmingsfunctie geheel over.

Geen broninvestering nodig.

Een ander voordeel is dat bouwkundige aanpassingen tot een minimum beperkt worden. Eén doorvoer in de muur voor de twee leidingen volstaat. De Elga warmtepomp en de HR-ketel worden aangestuurd door één regeling. Indien de Elga alleen voor verwarmen wordt ingezet, volstaat de kamerthermostaat van de HR-ketel. De Elga is gemakkelijk te installeren en met de subsidie (Duurzame Warmte) voor de bestaande woningbouw snel terug te verdienen. De Elga geeft een enorme besparing op de energierekening en een forse reductie van CO2-uitstoot. Dus meer comfort met minder energie.

Ook voor optimale energiebesparing in uw bestaande woning! Op zoek naar meer informatie over warmtepompen? Kijk dan op warmtepompgids.nl.

Handige artikelen: